Evaluarea riscului de cancer cu AI: biomarkeri din sânge cunoscuți și caracteristici personale ca instrumente prognostice – perspective din UK Biobank

  • Medicina digitală
  • Oncologie



Într-un nou studiu desfășurat de Universitatea din Australia de Sud au fost identificați o serie de biomarkeri metabolici care ar putea ajuta la evaluarea riscului de cancer. Folosind inteligența artificială pentru a analiza datele provenite de la aproape 500 de mii de participanți din UK Biobank, au fost identificate 84 de caracteristici care ar putea indica riscul crescut de cancer. Mulți dintre biomarkeri au indicat, de asemenea, riscul de boală cronică de rinichi sau boli hepatice, subliniind importanța explorării mecanismelor patogenice subiacente ale acestor boli și potențiala conexiune cu apariția cancerului.

Deși sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma cauzalitatea și relevanța clinică, studiul sugerează că, prin teste de sânge relativ simple și date despre obiceiurile persoanei, constituția fizică și alte caracteristici individuale, integrate cu ajutorul AI, ar putea fi optimizată evaluarea riscului de cancer. Mai departe, abordarea ar putea permite intervenții în stadii incipiente.

abonare

„Mai mult de 40% dintre caracteristicile identificate de model s-au dovedit a fi biomarkeri – molecule biologice care pot semnala condiții privind sănătatea sau boala, în funcție de statusul lor. Câțiva dintre aceștia au fost legați în mod comun de riscul de cancer și de boala de rinichi sau bolile de ficat”, a declarat Dr. Iqbal Madakkatel, parte a echipei de cercetare, pentru publicația ScienceDaily.

  • După vârstă, nivelul crescut de microalbumină urinară a fost cel mai important predictor al riscului de cancer, indicând nu numai boala de rinichi. Albumina este o proteină serică necesară pentru creșterea și vindecarea țesuturilor, dar atunci când este prezentă în urină indică nu numai boală de rinichi, ci și riscul de cancer.
  • Alți indicatori legați de funcția renală deficitară, cum ar fi nivelurile mari de cistatină C în sânge, creatinina urinară crescută și nivelul total mai scăzut de proteină serică, au fost de asemenea corelați cu riscul de cancer.
  • Diferența ridicată între dimensiunile globulelor roșii a fost asociată cu un risc crescut de cancer, sugerând inflamație crescută și funcție renală deficitară. În mod normal, globulele roșii ar trebui să aibă aproximativ aceeași dimensiune.
  • Nivelurile ridicate de proteină C-reactivă (indicator al inflamației sistemice) și enzima gamma-glutamil transferază (GGT) au fost, de asemenea, asociate cu riscul crescut de cancer.

Autorii subliniază că deși modelul utilizat a inclus informații despre mii de caracteristici individuale, inclusiv factori clinici, comportamentali și sociali, cei mai puternici predictori au fost biomarkerii din sânge, reflectând starea metabolică înainte de diagnosticul de cancer.

Mai mult:

  • Factori bine stabiliți de risc pentru cancer, cum ar fi obezitatea, au fost confirmați. Circumferința taliei și greutatea au fost, de asemenea, legate de creșterea riscului de cancer.
  • Markeri inflamatori precum CRP și ritmul pulsului au fost asociați cu riscul de cancer, sugerând un posibil rol al inflamației în oncogeneză.
  • Masa musculară s-a asociat direct cu riscul de cancer, din cauza mecanismelor care țin de ritmul metabolismului bazal, care cu cât este mai mare, cu atât generează mai mulți oxidanți toxici în timpul respirației mitocondriale.
  • Anumite caracteristici ale celulelor sanguine, inclusiv numărul total de leucocite, numărul de monocite, numărul de limfocite și numărul de trombocite, au fost asociate pozitiv cu riscul de cancer.
  • Factori precum factorul de creștere asemănător insulinei 1 (IGF-1) și testosteronul au fost identificați ca factori de risc pentru cancer, testosteronul fiind asociat cu cancerul la sân și de endometru la femei.

Ascultați comentariul Dr. Marius Geantă despre acest subiect în cadrul emisiunii Știința360, Radio România Cultural:

Citește și: